Jeremy Renner: En skådespelare med många utmärkelser

Jeremy Renner filmdebuterade 1995 i filmen National Lampoon´s Senior Trip, en film som fick mycket dåliga recensioner av kritikerna. Men trots den dåliga starten fick han möjligheten att fortsätta att agera framför kameran och då i två olika tv-serier, Deadly Games och Strange Luck. Under de närmaste fem åren fortsatte han att få biroller och mindre roller, något han inte kunde leva på fullt ut. För att dryga ut kassan började Renner även att jobba som makeup artist.

Så 2002 kom chansen för honom att ta ett stort steg framåt i karriären, en chans han verkligen tog. Detta år blev han erbjuden att spela huvudrollen i Dahmer, där han skulle spela en seriemördare. Hans insatser hyllades stort och det bevisades även när han fick utmärkelsen ”Bästa manliga huvudroll” av Independent Spirit.

Den film som Renner fått absolut bäst kritik för är Hurtlocker (2009). I den spelar han en bombexpert som är i Irak för att desarmera bomber. Tack vare denna film fick han både Oscarnomineringar och nominering av Screen Actors Guild Award. Sammanlagt fick vann han nio utmärkelser och ytterligare 11 nomineringar för denna film.

Under följande år fortsatte hans framgångar med fina utmärkelser genom insatsen i The Town. Hans insatser i den filmen resulterade i hans andra Oscar- och Screens Actors Guild nominering samt hans första Golden Globe nominering.

Några av de mer kända filmerna som Renner har deltagit i är SWAT (2003) Mission Impossible (2011), The Bourne Lagacy (2012) och The Avengers (2012).

Musikframgångar

Musik har alltid varit en del av Jeremys liv och i vissa fall har han även lyckats att knyta ihop sina intressen i film och musik. Till filmen North Country (2005) spelade han in låten ”I drink alone” och han har även spelat in musik till The Assassination of Jesse James(2006)

Förutom att han har jobbat som skådespelare och artist har Renner även skrivit egna låtar samt producerat film.