Jim Parsons: En sexåring som visste var han ville

De flesta känner igen Jim Parsons från tv-serien The Big Bang Theory där han spelar Sheldon Cooper. Många anser att det är hans rollfigur som gör att serien fått sådan genomslagskraft hos publiken. Detta är något som kritikerna även håller med om eftersom han fått en rad utmärkelser för sin insats i serien däribland ”Största individuella prestation”, ”Enastående huvudrollsinnehavare”  samt ”Bästa skådespelare i en Tv-serie”.

Redan som 6-åring var Parsons fast besluten att han skulle bli skådespelare som vuxen. Han hade då spelat en fågel i en skolpjäs och kunde inte släppa tanken att han ville fortsätta med detta resten av livet. Men det var inte film i första hand som intresserade honom utan sit-com dvs den kategori av tv-serie som han även senare skulle få en framträdande roll i. De serier som han själv  sagt att han blivit mest påverkad av är Three’s Company, Family Ties, och The Cosby Show.

Han fortsatte att vara med i skolpjäser och spela teater på lokal nivå och kunde, tack vare sin begåvning, få en av de sju platserna på teaterutbildningen på Old Globe Theatre. Han tog sin examen 2001, flyttade till New York och började direkt söka roller för att få uppleva sin dröm.

Främst inom Tv-serier

Det började med att han fick roller i tv-serierna Ed, Judging Amy och även en mindre roll i filmen Garden State and School for Scoundrels. Men det var med The Big Bang Theori (2007) som genombrottet kom. Hans rollfigur är en extremt intelligent fysiker med absolut ingen social kompetens.

Det är främst i tv-serier som publiken har kunnat njuta av Parsons humor men han har även medverkat i en del filmer som Happy End (2003), The Great New Wonderful (2005) samt Gardener of Eden (2007). Några Tv-serier som han gästspelat i är Family Guy, Eureka, iCarly och Puound Puppies.

Fram till och med 2013 hade Parsons fått 6 utmärkelser för sina insatser i Tv-serier samt ytterligare 12 nomineringar.