Kristofer Hivju tar rollen som Gunvald Larsson

gunvald-larsson

En av Sveriges största och mest populära filmserier är Beck. I början grundades filmerna på böckerna som skrevs av Sjöwall/Wahlöö men på senare år har även en rad filmer producerats utan att berättelsen först släppts i bokform. I fokus står poliskommissarie Beck men en rollfigur som tagit allt mer plats i filmerna är den hårdföra polisen Gunvald Larsson.

Under flera år har det varit Mikael Persbrandt som spelat denna klassisk rollfigur men när han gick ut med att han skulle sluta spela Gunvald Larsson gick diskussionerna snabbt inom kultursverige angående vem som skulle ta över denna prestigefulla roll. Ett av de namn som nämndes tidigt var den norske skådespelaren Kristofer Hivju som många känner igen från ”Game of Thrones” så det var inte många som blev speciellt förvånande när både Aftonbladet och Expressen i slutet av mars kunde gå ut med nyheten att det även var Kristofer som skulle ta över efter Persbrandt.

Däremot blir det inte ett övertagande över rollfiguren Gunvald Larsson utan produktionsteamet väljer att istället släppa in en helt ny karaktär. När Kristofer premiärspelar i kommande Beckproduktioner kommer detta ske under namnet Steinar Hovland. Här är det alltså tydligt att man vill spela på att Kristofer kommer från Norge.

Kristofer säger själv till Aftonbladet att han ser fram emot att göra denna roll och inte minst eftersom han har spelat så roller på den ”onda” sidan så länge och att det därför ska bli spännande att få spela polis i dessa filmer. Om sedan karaktären har inslag av att tänja på gränserna för vad en polis får och inte får göra (i likhet med Persbrandts rollfigur) återstår att se. Med tanke på att många har sett en mängd roller av Kristofer där han knappast har varit en duvunge kan det bli ett för stort steg för publiken att möta en allt för snäll och timid polis.

De fyra nya Beck-filmerna är på gång att filmatiseras under försommaren 2015.